Sector

Bouw vacatures

Ben jij een echte vakman of -vrouw en op zoek naar een functie in de bouw? Bij Opus hebben wij diverse bouw vacatures. In deze sector draag je bij aan het verwezenlijken van diverse uiteenlopende projecten. Ben jij technisch aangelegd en goed met je handen? Bekijk dan onze bouw vacatures!

Werken in de bouw

Werken in de bouw is ontzettend divers. Zo kun je in de bouw werkzaam zijn in verschillende sectoren, denk hierbij aan:

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Bouwkundig onderhoud

 • Afbouw

 • Grond-, Weg- en Waterbouw

 • Hout

 • Schilderwerkzaamheden

Binnen deze verschillende sectoren zijn er ook weer diverse beroepen in de bouw waarin je werkzaam kunt zijn. Hieronder worden er een aantal besproken.

Projectleider in de bouw

Een belangrijk beroep in de bouw is projectleider. Als projectleider ben jij vroeg in het bouwproces betrokken. Hierbij ben je namelijk verantwoordelijk voor een aantal belangrijke aspecten van het project. Zo stuurt deze persoon de planning aan en is hij of zij verantwoordelijk voor het coördineren van andere belangrijke partijen (projectteam) om de bouw te verwezenlijken. Hiernaast ben jij degene die het hele project leidt kijkende naar regels en voorschriften, oplossen van mogelijke problemen, bewaken van budget en contact met belanghebbenden. Uiteindelijk ben jij de persoon die het project oplevert. Klinkt dit interessant voor jou? Om deze rol te vervullen is een afgeronde MBO/HBO bouwkunde of een andere bouwtechnische opleiding een pré. Je dient te beschikken over relevante werkervaring in de bouw.

Uitvoerder in de bouw

Wat doet een uitvoerder? Als uitvoerder ben jij de leider op de bouwplaats. Jij bespreekt belangrijke zaken als de dagelijkse planning en taken en ziet hierop toe dat deze gevolgd wordt. Jij bent de persoon die ervoor zorgt dat iedereen weet wat hij/zij moet doen en dat alle verwachtingen gelijk zijn. Verder zie jij toe dat er veilig en gezond wordt gewerkt op de bouwplaats. Naast het aansturen van al het personeel ben jij ook verantwoordelijk voor de logistieke aansturing. Als uitvoerder heb je dus een zeer verantwoordelijk beroep in de bouw.

Bouwkundig tekenaar

Als bouwkundig tekenaar ben jij de persoon die het gezichtspunt van een architect vertaalt naar een bouwtekening. Jij zult gedetailleerd alle bouwkundige aspecten toevoegen in de tekening die er nog niet in staan. Hier zorg je voor een duidelijke tekening voor de projectleider. Hiernaast ben jij de persoon die zich bezighoudt met juridische aspecten voor de realisatie van het project, bepalen en berekenen van functionele-, geometrische- en structurele vereisten voor het gehele project. Een beroep wat echt een technische uitdaging is in de bouw.

Planner bouwprojecten

Een uitstekende planner. Dat ben jij wanneer je aan de slag gaat als planner bouwprojecten. In deze functie ben je kwaliteit- en resultaatgericht. Jij zorgt ervoor dat gedurende het hele project de planning strak in de gaten wordt gehouden en hier niet van afwijkt. Verder ben jij degene die het uitvoeringsteam op de bouwplaats adviseert over de logistieke planning en sluit je leverancierscontracten af. Een beroep in de bouw waarbij dus veel komt kijken.

Werken in de bouw zonder diploma

Er zijn op dit moment veel bouw vacatures die openstaan. Of je kunt werken in de bouw zonder diploma? Ja dat kan zeker! Er zijn verschillende banen waarbij je geen diploma nodig hebt. Op deze manier kun je werkervaring opdoen in het werkveld. Een certificaat welke daarna nodig is om te behalen is het zogenoemde VCA-certificaat. Dit staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit laat zien dat jij veilig kunt werken op de bouwplaats.

Competenties voor in de bouw

Wanneer jij wil gaan solliciteren op een bouw vacature is het belangrijk om te kijken in hoeverre jouw profiel aansluit. Voor het werken in de bouw zijn er een aantal belangrijke competenties die jou kunnen helpen om optimaal te presteren. Wij hebben er hier een aantal op een rij gezet:

 • Stressbestendig en flexibel

 • Planning en organisatorische vaardigheden

 • Technisch en bouwkundig inzicht

 • Communicatief vaardig en samenwerken

 • Leidinggeven

 • Analytisch denkvermogen

Deze competenties zijn slechts een greep uit een grotere lijst met competenties voor in de bouw en de verschillende vacatures zullen dan ook om verschillende competenties vragen.

Vacatures werken in de bouw

Wil je graag meer weten over werken in de bouw en ben jij geïnteresseerd naar onze vacatures? Neem dan contact met ons op en een van onze medewerkers zal je te woord staan. Wij zijn gespecialiseerd in de regio’s Zuid-Holland en Utrecht en beschikken over een divers aanbod. Altijd op de hoogte zijn van nieuwe administratieve vacatures? Volg ons dan op een van onze social kanalen.

Veelgestelde vragen

Wat is ‘de bouw’ precies?

De bouw is een economische sector. Bouwen betekent het vormgeven en het bereikbaar maken van jouw leefomgeving.De kennis en wetenschap worden bouwkunde genoemd.

Welke sectoren heb je in de bouw?

De bouwbranche is in te delen in verschillende sectoren. Zo heb je:

 • Woningbouw

 • burgerlijke bouwkunde

 • Wegenwerken

 • industriebouw

Hoeveel verdien je in de bouw?

Het salaris in de bouw hangt onder andere af van de sector waar jij in zit. Hierbij wordt uitgegaan van een allround bouwvakker. Deze heeft een gemiddeld bruto salaris van € 3.167 per maand.